Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Vjetrobranska stakla

Vjetrobransko staklo

Vjetrobransko staklo se sastoji od kompozitnog stakla, odn. dvije staklene ploče koje su međusobno spojene slojem od plastičnog materijala (PVB).
Vjetrobranska stakla nisu samo prilagođena prema dizajnu vozila, već imaju idealne dimenzije i obezbjeđuju besprekoran optički kvalitet. S obzirom na to da ono ima stabilizirajuće dejstvo na statiku vozila, već mala oštećenjua mogu da ugroze Vašu sigurnost: najčešći uzrok su udari kamenčića! Udari kamenčića smanjuju stabilizirajuće dejstvo. Usljed pomjeranja karoserije na neravnom kolovozu, moguće je da dođe do pucanja vjetrobranskog stakla. 

Zadnje vjetrobransko, bočna stakla i krovno staklo

Po pravilu, zadnje vjetrobransko, bočna stakla i krovno staklo izrađeno je od jednoslojnog sigurnosnog stakla. U odnosu na standardno staklo, jednoslojno sigurnosno staklo ima veću čvrstinu na mehaničke udare ili termičke uticaje. Osim toga, odlikuje se i posebnim načinom loma. Ono se kod oštećenja lomi na brojne male komade sa tupom ivicom i zbog karakterističnih osobina po pitanju sigurnosti ne može da se popravi.
Kod ovakvog oštećenja ova vrsta stakala mora uvijek da se zamjeni novim.